Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (2024)

Baldur’s Gate 3 is een gigantische rpg en honderdduizenden spelers zijn inmiddels aan hun reis begonnen in het fantasieland van Faerûn. Het spel volgt de regels van Dungeons & Dragons, en kan wat overweldigend zijn voor nieuwe spelers. Daarom hebben we hier een aantal tips voor nieuwe avonturiers aan de Sword Coast.

Dit bericht is op 10 augustus 2023 bijgewerkt met tips over stealth en advantages

Kies een simpele klasse

In Baldur’s Gate 3 kun je kiezen uit twaalf klassen. Elke klasse biedt bepaalde talenten, wapens, kennis en zwakke plekken. Een Barbarian kan bijvoorbeeld vrij makkelijk een leger Goblins doden, maar we zouden het niet aan een barbaar overlaten om een ingewikkelde code te ontcijferen.

Ook kun je kiezen uit elf verschillende rassen. Je ras heeft invloed op je vaardigheden. Elven zijn beter met bogen, zwaarden en magie, terwijl Half-Orcs en Dwarfs sterker zijn. Waar je ook voor kiest: het is prima. Waar het in D&D namelijk vaak lastig is om de regels van je klasse of ras in het hoofd te houden, houdt Baldur’s Gate 3 dat allemaal voor je bij.

We raden beginners wel aan om voor een simpel personage te gaan, zodat je de mechanieken van de game kunt leren zonder al te veel dingen te hoeven onthouden. Klassen zoals Fighter, Paladin en Barbarian zijn erg beginnersvriendelijk omdat ze erg overzichtelijk zijn in hun rol. Klassen zoals de Druid of de Cleric raden we af, want daar komt veel complexe magie bij kijken.

Uiteindelijk is de keuze helemaal aan jou, maar voor gloednieuwe spelers zijn dit goede opties om mee te beginnen.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (1)

Gebruik je Character Sheet

In het menu vind je je Character Sheet. Daarop staan al je vaardigheden, statistieken en talenten. Kijk hier regelmatig naar, zodat je altijd weet hoe je ervoor staat. Dat is een hoop informatie, dus leggen we de belangrijkste punten even uit.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (2)

Armour Class (AC)

Elk personage in Baldur’s Gate 3 heeft een Armour Class. Bijna iedere aanval rolt een onzichtbare check met de dobbelsteen om te zien of een aanval raakt of mist. Deze rol moet gelijk of hoger zijn dan de Armor Class om een personage te raken. Hoe hoger de AC, des te moeilijker je te raken bent.

Proficiencies

Betekent dat dat je meteen een volledig harnas aan moet trekken, zodat je minder makkelijk te raken bent? Misschien, maar misschien ook niet. Dat hangt af van je Proficiencies. Wanneer je personage een Proficiency heeft, wil dit zeggen dat het ergens heel goed in is. Als je bijvoorbeeld Heavy Armour Proficiency hebt, kun je Heavy Armor dragen, waardoor die volle 16 AC werkt op jouw personage. Je kunt diezelfde Heavy Armour ook aandoen zonder die proficiency, maar dan werkt deze minder goed. Hetzelfde geldt voor wapens: die moeten je ook liggen om ze effectief te gebruiken. Zorg dus dat wat je draagt of bij je hebt, past bij jouw personage.

Attack Bonus

Zoals eerder genoemd probeer je met een aanval boven de AC van je tegenstander te rollen. Dat gebeurt niet alleen met een dobbelsteen, maar ook met je Attack Bonus. De Attack Roll is een rol van de dobbelsteen tussen 1 en 20. Hier tellen we de Attack Bonus bovenop om de aanval te laten slagen. Een hoge Attack Bonus maakt het dus makkelijker om je vijand te raken.

Hoe maak je de Attack Bonus hoger? Dat ligt aan het wapen en je Proficiencies. Als je een Proficiency hebt voor het type wapen dat je gebruikt, zal je Attack Bonus hoger uitvallen. Ook is het wapen zelf daarbij belangrijk.

Skills

Bovenaan je Character Sheet staan je Strength, Dexterity, Constitution, Wisdom en Charisma. De game legt de onderliggende betekenis van deze statistieken zelf goed uit, maar wat niet helemaal duidelijk is, is wat die cijfers precies inhouden.

Al deze cijfers beginnen met een score van 10 en een modifier van +0. Voor elke twee punten die Daarbij worden opgeteld of ervan af worden getrokken, verandert die modifier naar een nieuw getal. Een 8 is dus een -1 modifier, en een 12 is een +1. Waarom dat zo is, is een lang verhaal dat niet relevant is voor Baldur’s Gate 3. Mocht je toch nieuwsgierig zijn, vind je hier meer uitleg (Engels).

Alles wat je moet snappen is dat al deze statistieken dus onderliggende skills bevatten. Als je bijvoorbeeld een personage probeert te overtuigen om geen gevecht te starten, rol je vaak een Persuasion Check. Hier tel je je Charisma-modifier bij op. Als je een val ontdekt, komt het omdat de game een Perception Check rolt, en hier je Wisdom-modifier bij optelt.

Als je wil weten bij welke statistiek een bepaalde skill hoort, kun je op je Character Sheet zien per skill waar deze bij hoort.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (3)

Save vaak

Baldur’s Gate 3 is een moeilijk spel - we gaan zelf op de laagste moeilijkheidsgraad nog wel eens dood tijdens een pittig gevecht. Om te voorkomen dat je helemaal terug moet, kun je het beste vaak saven. Dat kan door de quicksave te gebruiken (F5) of door in het hoofdmenu te saven. Om een quicksave te laden, druk je op F8.

Gebruik Turn-Based mode om vallen te omzeilen

Turn-Based mode is een manier om elk personage in de game beurtelings te besturen. Dat kan handig zijn, want wij weten uit ervaring dat er niets zo frustrerend is als een val vinden waar een companion vervolgens met open ogen intrapt.

In Turn-Based mode beweeg je om de beurt, net als in gevechten. Dat maakt het heel makkelijk om iemand met een hoge perception-modifier voorop te laten gaan om te speuren naar valstrikken, terwijl de onhandige partyleden achterblijven tot de kust veilig is. Ook is het handig om langs vijanden te sluipen.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (4)

Springen is sneller dan lopen

Tijdens gevechten en in Turn-Based mode heb je beperkte bewegingsvrijheid per beurt, afhankelijk van je ras en klasse. Vaak is springen veel sneller, helemaal als je een hoge Strength-modifier hebt. Wees wel voorzichtig dat je niet van een brug of klif springt. Dat kan een enkele reis worden.

Let op je Actions en Bonus Actions

Doorgaans heb je per beurt een Action en een Bonus Action. Ook heb je doorgaans 9,1 meter (of 30 feet) bewegingsvrijheid. Dat kan echter verschillen per klasse, ras en level. Een Action is het belangrijkste deel van je beurt en wordt op je hotbar aangegeven met een groene stip. Je kunt bijvoorbeeld een aanval uitvoeren, een item uit je inventaris gebruiken, een spreuk uitspreken, iemand overeind helpen of een aantal andere acties.

Een Bonus Action is een extra actie die je kunt uitvoeren. Welke acties dat zijn, hangt weer af van je klasse, ras en level. Een Monk kan bijvoorbeeld als Bonus Action nog eens met de blote hand toeslaan en een Rogue kan zich in de schaduw verstoppen. Voor een volledig overzicht van het verschil tussen acties en bonusacties, kun je dit handige spiekbriefje gebruiken. Let wel op, die is wel specifiek gemaakt voor Dungeons & Dragons en kan iets verschillen van Baldur’s Gate 3.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (5)

Let goed op je Spellslots en Concentration

Spellslots meten hoeveel magie je nog hebt. Je kunt het vergelijken met magische kogels. Zolang je nog spellslots hebt, kun je spreuken van level 1 en daarboven uitspreken. Spreuken zijn dan ook onderverdeeld in verschillende levels, waarvoor je slots nodig hebt. Spreuken van hogere levels zijn krachtiger.

De spellslots staan als lichtblauwe balkjes in je menubalk. Wanneer je spellslots op zijn, kun je alleen nog Cantrips gebruiken, spreuken die minder krachtig zijn, en daarom geen spellslots benodigen. Om spellslots weer terug te krijgen, moet je vaak lang uitrusten in je kamp. Sommige klassen, zoals de Warlock, krijgen hun spellslots terug wanneer je kort uitrust. De uitrustopties vind je rechtsonder op je menubalk.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (6)

Spells kunnen ook buiten gevechten worden gebruikt. Sommige kunnen zelfs alleen buiten gevechten worden gebruikt. Ook buiten gevechten kosten deze spreuken spellslots, dus let erop dat je ze niet allemaal verschiet voordat je ze nodig hebt.

Sommige spreuken hebben ook Concentration nodig. Effecten van dergelijke spreuken blijven meerdere beurten hangen. Het nadeel dat daartegenover staat, is dat je je moet concentreren om de spreuk in leven te houden. Je kunt geen andere Concentration-spreuken gebruiken terwijl er al één loopt, anders verdwijnt het effect van de eerste spreuk. Daarnaast mag je niet worden geraakt, mits je wordt gered door een Concentration Saving-throw.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (7)

Rust vaak, maar niet te vaak

Om spellslots terug te krijgen moet je dus rusten. Op die manier krijg je ook je gezondheid terug en word je min of meer helemaal fris wakker. Ook is het een belangrijke manier om het verhaal voort te zetten – verschillende belangrijke gesprekken vinden plaats rondom het kampvuur.

Maar doe het ook weer niet te vaak. De tijd tikt namelijk door, en als je te vaak naar je kamp rent omdat je bent geraakt door een pijl van een Goblin-scherpschutter, kan het zijn dat urgente situaties mist. Dat kan een keuze zijn die je maakt, maar maak hem wel bewust.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (8)

Pak alles op wat nuttig lijkt

Vijanden hebben vaak van alles in de zakken. Neem dit vooral mee. Je kunt bijvoorbeeld van alles verkopen bij handelaren. Daarbij komt ook kijken dat lang rusten voedsel kost. Voldoende voedsel meenemen en kopen is daarom altijd waardevol. Het laatste wat je wilt is moeten zoeken naar voedsel als je enorm toe bent aan een lange rust.

Advantage en Disadvantage

Soms tijdens gevechten of bepaalde skill checks staat er 'Advantage' of 'Disadvantage' in beeld. Dat heeft te maken met de situatie waar je je in bevindt. Mocht je bijvoorbeeld een gnome willen ompraten nadat je zijn moeder hebt beledigd, dan zal hij waarschijnlijk minder snel naar je luisteren. Dat geeft je een Disadvantage. Je rolt nu niet met één dobbelsteen, maar twee. De laagste dobbelsteen is het leidende resultaat.

Advantage is het tegenovergestelde. Wanneer je een Drow Elf probeert te overtuigen dat je aan haar kant staat, gelooft ze je sneller als jij zelf een Drow Elf bent. Je rolt twee dobbelstenen, en pakt het hoogste resultaat. Dit zorgt ervoor dat je kans van slagen hoger is.

Hoe werkt Sneak Attack?

Sneak Attack is een vaardigheid die Rogues hebben. Hoewel de naam de verwachting wekt dat je stiekem moet zijn, hoeft dat niet altijd. Als de omstandigheden juist zijn kun je ook bij klaarlichte dag en vol in het zicht van je vijanden een dodelijke sneak attack leveren.

Wat zijn die omstandigheden dan? Sneak Attack heeft twee vereisten. Ten eerste kun je een sneak attack uitvoeren wanneer je Advantage hebt. Wanneer je bijvoorbeeld verstopt bent, heb je in veel situaties Advantage.

Wanneer je geen Advantage hebt, moet je een vriendelijk personage naast je doelwit hebben staan. Als ze binnen 1,5 meter staan heb je geen Advantage nodig voor een Sneak Attack.

Zoek met alt

Dankzij de prachtige graphics en de mooie details is het vaak prima mogelijk om voorwerpen om je heen te zien. Toch is het soms een beetje lastig om letterlijk alles te vinden. Wanneer je Alt ingedrukt houdt (of A op de Steam Deck), licht je alle interessante voorwerken in de nabije omgeving uit.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (9)

Neem je tijd bij een level up

Wanneer je een nieuw level bereikt, krijg je er bijna altijd nuttige vaardigheden bij. Dat is een complex onderdeel van de game. In Dungeons & Dragons komt er vaak een heel tekstboek aan te pas om een nieuw level te bereiken, zelfs voor ervaren spelers.

Neem daarom je tijd wanneer je een level up krijgt, en zorg dat je goed begrijpt welke keuzes je op zo’n moment maakt. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd opzoeken welke keuzes het beste werken. Uiteindelijk zijn er geen verkeerde keuzes, dus kies iets wat goed voelt.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (10)

Dat waren een aantal uitgebreide beginnerstips voor Baldur’s Gate 3. Heb je zelf nog tips? Laat het weten in de reacties. Lees ook Bastiaans review-in-progress, alvorens de volledige review verschijnt.

Baldur’s Gate 3: essentiële beginnerstips (2024)

FAQs

How to start Baldurs Gate 3 as a beginner? ›

Tips I Wish I Knew First – Baldur's Gate 3 Beginner Guide
 1. Pick the Right Character, class, race, and subclass.
 2. Understand Leveling and the max level.
 3. Companions Augment Your Build. ...
 4. Understand the Action and Bonus Actions to utilize them to the maximum.
 5. Character movement and positioning is the key to success in combat.
Sep 5, 2023

What is the most op class in Baldur's Gate 3? ›

The Paladin is the strongest class and subclass in Baldur's Gate 3 due to its damage output, survivability, and versatility. The Paladins can access various weapons and armour types, allowing for diverse playstyles. Combining Extra Attack with Divine Smite results in exceptional raw damage potential.

What is the best class in Baldur's Gate 3 early access? ›

The best classes in BG3 are Bard, Rogue, Wizard, Cleric, and Paladin, as they are the best at fulfilling their role. All five of these classes are able to accomplish their specialty better than any other, even if just by a small margin.

What is the highest level you can get in Baldur's Gate 3 early access? ›

In the game's early access release, players can achieve a maximum level of 5, which is just enough for most of the spellcaster classes to gain access to third-level spells. It is also the level at which Fighters, Rangers, Paladins, and Barbarians gain Extra Attack.

What should I do first in Baldur's Gate 3? ›

Things to Do First
 • Things to Do First in Baldur's Gate 3.
 • Rescue Shadowheart from the Nautiloid.
 • Defeat the Commander to Loot the Everburn Blade.
 • Loot Everything on the Beach.
 • Find a Shovel to Keep in Your Inventory.
 • Recruit All the Companions.
 • Find Withers' Sarcophagus.
Jul 29, 2023

Is BG3 beginner friendly? ›

It's beginner friendly if you play on easy. the normal and tactician difficulty can be very formidable if you don't know much about how this sort of gameplay works. 12 AGO 2023 a las 6:45 a. m. But role playing are not friendly, however due too many choice that lead many drawback or downside, or not way you want it go.

Who is the most romanced character in Baldur's Gate 3? ›

But let's talk romance: while Baldur's Gate 3 has a number of intriguing romance paths, Shadowheart's is easily the most popular, with 51.3% players completing her romance arc (which you can find a walkthrough of here). It turns out she really is God's favorite princess and the most interesting girl in the world.

What is the best solo class in Baldur's Gate 3? ›

The best overall classes for solo play are the Ranger, Barbarian, and Wizard. The Ranger has high initiative and can be multiclass with the Rogue for extra utility.

What is the strongest character build in Baldur's Gate 3? ›

What are the Best 10 Builds for Baldur's Gate 3 in Patch 6. The best Builds in Patch 6 are Paladin, Oath of Vengeance subclass, Ranger Gloom Stalker subclass, and Barbarian Berserker subclass. These three classes excel in their respective roles, offering substantial damage output and valuable utility to any party.

What is the best character for beginners in Baldur's Gate 3? ›

Baldur's Gate 3 offers 12 classes and 45 subclasses, making it difficult for experienced players to choose a class. The best classes for beginners are Fighter, Wizard, Rogue, Ranger, Druid, Barbarian, Cleric, and Bard.

Who is the best main character in Baldur's Gate 3? ›

Baldur's Gate 3: Best class for main character

Overall, we think you'll be best served by the Paladin or the Bard, as both are capable of assisting allies with powerful support utility and also boast high charisma that comes in handy during social situations.

What race to pick baldurs in gate 3? ›

Best playable races in Baldur's Gate 3

Forest Gnome: Gnomes' resilience to effectively half of all magic attacks is a very powerful bonus, but while the Deep Gnome is probably a little better purely mechanically, I like the Forest Gnome more, as speaking to animals as a default power can open up all kind of options.

Why is the BG3 level cap so low? ›

Higher-level spells and stronger villains in late-game DnD make it challenging to continue Baldur's Gate 3 past level 12 in a video game format. Increasing the level cap would lengthen the game and require extensive planning and development, making it difficult to create an expansion for Baldur's Gate 3 in the future.

How do you level up fast in Baldur's Gate 3? ›

The More Side Quests Completed, the More XP

However, players who want to level up in the game quickly should consider acquiring and accepting as many side quests as possible through NPC dialogue. And then, it's only after acquiring all possible side quests in an area that players should explore the current game world.

Why doesn't Baldur's Gate 3 go to level 20? ›

To put it simply: a cap of level 20 would make the game impossibly long, with at least an entire additional act needed to accommodate it. It also implements a balance of rewarding the player by leveling up at key intervals without delving into the more overpowered abilities of D&D's higher levels.

Is Baldur's Gate 3 hard to get into? ›

It can be tough for new comers. Turn on karmic dice in the options. If you find it's hard turn down the difficulty settings too.

Is there a tutorial for Baldur's Gate 3? ›

"If you pay very close attention to Act 1, you will see that it's actually a very long tutorial," Vincke said. "Systems are being shown to you. The AI shows you a lot of things, and makes you realize [how they work], maybe sometimes subconsciously, but you figure things out.

Is Baldur's Gate 3 fully playable? ›

It remained in early access until its full release for Windows in August 2023, with versions for PlayStation 5, macOS, and Xbox Series X/S releasing later that year.

Is it possible to solo baldurs gate 3? ›

How to Play Solo in Baldur's Gate 3. You can play Baldur's Gate 3 solo by either ignoring companions or recruiting them and dismissing them to your camp. Playing solo can be a challenging experience, however, you can finish the entire game solo on Tactician difficulty.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5710

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.